2012. április 17., kedd

Sohase bánd...


Csak egy pillanat volt, néma, de mégis rám ömlöttek szavai. Ajkába harapott, és összehúzta szemeit, amiket ennek hatására elfutott az alig látható könny. Nem sírt, hangja egy pillanatra sem remegett meg. Csupán egy észrevétlen mozdulatsor volt. Rögtön kiegyenesedett, és tovább beszélt hozzám.
Semmit sem szólt, csak arca árulkodott a fájdalmas múltról. Úgy tűnt, átfut egy emlék az agyán, s mintha emiatt hunyná be a szemét, hogy ne is érezze, ne is lássa maga előtt a gyötrelmes érzéseket.
Gyakran láttam ilyet az embereken. Szemük tükre nedves lesz, és arcukra kiül az összes érzésük. Zavarba jönnek, mert a szívük átveszi felettük az irányítást… mindig az agy parancsol, de így válaszol a test, így küzd a tudat, ha egy pillanatra a lélek lesz mindennek az ura. Minden titok elszabadul, és a csöppnyi szív tisztán, pőrén bámul a tükör szemeken keresztül a másikra.

Már sokszor éreztem, hogy az emberek magukban hordozzák a kapcsolataik katasztrófáit is. Ez egy apró megérzésként, jelként indul, ami a boldog percekben eltűnik, de ha próbára tétetik a barátság, a szerelem, rögtön hangosan kezd kiabálni bennünk… de megint csak a szív, ami irányít, és ő mellőzi ezeket a kiáltásokat. Visz előre, nem hagyja, hogy bármi is beleszóljon a gyenge, aranyfonálhoz hasonlítható emberi kapcsolatokba. S mikor a végét nyögi az addig oly féltve őrzött, parányi kincs, folyton ez jut eszünkbe: „Tudhattam volna, hisz megéreztem…”

A legnagyobb boldogságban is észreveszem az Ő szívét, amelyik majd maradni akar a Dunakanyar lágy ölelésében, és látom magam, aki az utazást az egyik leginkább szenvedélyre csábító vágynak ítéli. A nevetéseink, a csókjaink, a baráti öleléseink közt mindig megbújnak ezek az apró érzések, végzetmolekulák, amelyek alig észlelhetőek, de végülis mindig a befejezést jelzik… mintha éppen már sejtenénk a könyv közepén, mi is lesz a jól előkészített katasztrófa végkimenetele. Elhozza majd magával a katarzist, a megtisztulást, de… míg a kezemben tarthatom a saját, élményekkel gazdagított életemet, addig az utolsó, apró másodpercig mindent kiélvezek… s ha mennem kell, mindent, és mindenkit elviszek magammal… ha máshogyan nem, akkor majd a szívembe pakolok be. Habár elmegyek, elpusztíthatatlan lesz bennem a honvágy, és a saját otthonom megtalálásának vágya. Biztos, hogy majd hazamegyek oda, ahol várnak… ahol a szívem hagytam… de az idő alatt is írni akarok. A saját határaimat feszegetni, és megérezni mit tudok tenni 2000 kilométerrel arrébb… vajon teljesülnek-e a reményeim, és miközben szaladnak utánam a kilométerek, még önmagamat és a lényeget is meglelem…

Öleléssel, szeretettel, sok csókkal fűszereztem nektek:
Geisterfahrer.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése